Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de zonnepanelen van tegenwoordig steeds langer mee gaan. De zonnepanelen die vandaag de dag geproduceerd worden gaan tot wel 30 jaar mee. Maar de kans is groot dat ze na verloop van tijd niet meer voor de volle 100% werken. Daarom onderscheiden we twee verschillende soorten levensduren bij zonnepanelen. De levensduur van het product én de levensduur van het vermogen.

Productgarantie

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van rond de 30 jaar. Hoe lang ze precies meegaan is vaak afhankelijk van het merk én de omstandigheden waarin de zonnepanelen zich door de jaren heen bevinden. Logischerwijs hebben zonnepanelen die in erg zware weersomstandigheden verkeren een grotere kans om kapot te gaan. De meeste producenten van zonnepanelen geven een productgarantie op zonnepanelen van 10 jaar.

Vermogensgarantie

Het vermogen van een zonnepaneel gaat ieder jaar iets achteruit. Bij kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is dit verval erg laag, en de levensduur van de zonnepanelen erg hoog. Omdat die levensduur van zonnepanelen tegenwoordig zo lang is, geven goede fabrikanten een zogeheten vermogensgarantie. Dat is een zekerheid dat jouw zonnepanelen niet na drie jaar al zijn vermogen is verloren.

Deze opbrengstgarantie is bij de zonnepanelen van NewSolar 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Dat betekent dat de fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 10 jaar nog minimaal 90% van het startvermogen moeten leveren en na 25 jaar nog minimaal 80%. Bijvoorbeeld: het startvermogen van een zonnepaneel is 320 Wp (Wattpiek). Dan moet het paneel volgens de garantie na 10 jaar nog minimaal 90% van die 320= 288 Wp aan vermogen leveren. En na 25 jaar minimaal 80% van 320= 256 Wp.

De opbrengstgarantie geeft je de zekerheid dat je te maken hebt met een kwalitatief hoogwaardig zonnepanelenmerk, dat ook na een lange tijd nog voldoende vermogen levert.

Add Comment