Site pictogram NewSolar

Monitoren van zonnepanelen goed voor uw opbrengst

Monitoren van zonnepanelen met APS_NewSolar
Monitoren van zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen doet u natuurlijk o.a. om uw bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze samenleving en het behoud van onze planeet. Door zelf op uw dak groene stroom op te wekken hoeft u minder gebruik te maken van andere productiewijze en zorgt u voor een besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen en de daarbij vrijkomende CO2 uitstoot.

Het is dan ook niet vreemd dat de overheid meewerkt om het investeren in zonnepanelen te stimuleren.

Een andere reden voor veel mensen om te investeren in zonne-energie is omdat zij hiermee een aanzienlijke besparing kunnen bereiken op hun energielasten. De besparing kan flink oplopen afhankelijk van het verbruik, de grote en opbrengst van uw zonnestroom installatie. De levensduur van een zonnepaneelinstallatie is gemiddeld 25 jaar, de investering verdient u meestal al veel eerder terug (gem. 7 jaar) waardoor u in de resterende tijd veel rendement kan halen uit uw investering.

Om goed in de gaten te houden hoe uw installatie presteert zijn al onze installaties voorzien van een monitoringssysteem. Hiermee kunt u vaak veel gegevens inzien en terugzien. Bijna alle omvormers bieden ten minste de volgende informatievoorziening: Opbrengst van de dag, opbrengst totaal, actueel vermogen, maandoverzichten.

Systemen die zijn uitgerust met optimizers of micro-omvormers bieden zelfs de mogelijkheid om de panelen op paneelniveau te monitoren.

Waarom is monitoren belangrijk?

Het monitoren van uw systeem is belangrijk. Hiermee kunt u namelijk de prestaties van uw systeem in de gaten houden en onverhoopte storingen tijdig detecteren.

Gelukkig zijn de huidige zonnepaneel installaties uitvoerig getest en niet storingsgevoelig, maar het is natuurlijk niet volledig uit te sluiten. De meest voorkomende storing is nog altijd het wegvallen van de internetverbinding, waardoor de monitoring niet kan updaten. Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor de opwekking van de energie!

Wij leveren verschillende zonnestroomsystemen met allen de mogelijkheid om de opbrengst via het internet te volgen. Hierdoor kunt u de prestaties volgen en toezien op de duurzame opbrengst en het rendement op uw installatie.

Onderhoud

Zonnepanelen wekken stroom op door middel van licht. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer de zonnepanelen sterk bevuild zijn, minder zonlicht de cellen kan bereiken en hierdoor de prestaties van de installatie achteruitgaan.

Door het goed bijhouden van de monitoringsvoorziening van de zonnepanelen, kunt u dus in de gaten houden hoe uw installatie presteert. Een mogelijk achteruitgang van de productie kan voorkomen door vervuiling van de panelen. In dat geval is het aan te raden uw paneelinstallatie professioneel te laten reinigen. (Meer informatie klik op de link Onderhoud van mijn zonnepanelen).

Verschillende monitoringssystemen

Ieder merk omvormer biest zijn eigen monitoringsoplossingen. Zoals hierboven al kort omschreven zijn er ook verschillen in de mogelijkheden om de installatie te monitoren. Zo bieden sommige systemen de

mogelijkheid op de installatie op paneelniveau te monitoren terwijl andere installaties alleen de prestaties van het systeem als geheel bijhouden.

Naast de monitoring van de zonnepanelen bieden steeds meer omvormerfabrikanten ook oplossingen aan waarmee naast de productie van de omvormer, ook het verbruik in de woning kan worden weergegeven.

Hierdoor kunt u uw eigen opwekking naast uw verbruik inzien. Naast dat dit op zich erg leuk is, biedt dit vooral tijdens de afbouw van de salderingsregeling ook voordelen. U kunt met die informatie namelijk uw verbruik beter afstemmen op de productie van uw installatie. Dit directe verbruik zorgt ervoor dat u zelf minder energie hoeft in te kopen en hiermee verdient u uw installatie (na 2023) sneller terug.

Het installeren van de mogelijkheid tot het bi-directioneel monitoren vergt wat meer tijd en de mogelijkheid tot het installeren is deels afhankelijk van de ruimte in de meterkast. Onze adviseurs vertellen u hier graag meer over.

Interesse in vrijblijvend advies?

Heeft u na het lezen van bovenstaand artikel interesse in een zonne-energie installatie gekregen zodat u zelf gebruik kunt maken van de vele voordelen hiervan? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel 033-258 7860 en maak direct een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis.

Hoe kunt u uw zonnepanelen monitoren

Welke systemen leveren wij?

Tegenwoordig zijn zonnepanelen bijna allemaal gekoppeld aan het internet. U kunt dan ook de gegevens uitlezen op de computer, mobiele telefoon of tablet. Daarvoor moet er een verbinding zijn tussen de omvormer en uw internetmodem, bijvoorbeeld met Wi-Fi of beter nog, bekabeld. Een bekende leverancier van omvormers is GoodWe. Deze zend een wifi signaal uit wat gekoppeld wordt met je Wi-Fi netwerk. U kunt de app van de leverancier downloaden op uw tablet of smartphone en op die manier je opbrengst bijhouden. Dan kun je vaak realtime, maar ook per dag, maand of kwartaal zien wat uw opbrengst is. U kunt zo ook controleren of de van tevoren berekende opbrengst in de praktijk klopt.

Monitoren van zonnepanelen met een GoodWe omvormer

Daarnaast zit er op bijna elke omvormer een display waar u de opbrengst ook kunt monitoren. Welliswaar niet per paneel maar in ieder geval de totale opbrengst. Hiermee kunt u in ieder geval (grofweg) in de gaten houden of uw installatie nog opbrengt wat hij zou moeten doen.

Voor micro-omvormers

APsystems Monitor (EMA)

De APsystems Monitor (Energie Monitoring & Analyse) maakt de opbrengst van uw zonne-panelen systeem inzichtelijk via het internet, zoals uw smart phone of bijvoorbeeld tablet. Ook kan de EMA software u informeren bij eventuele mindere opbrengst door bijvoorbeeld een storing in een zonne-paneel.

Enphase Envoy

De Enphase Envoy verbindt elke micro-omvormer met de bewakingssoftware Enlighten. De Envoy geeft inzicht in energieverbruik, updatemogelijkheden op afstand en load management. Een verbonden systeem staat voor slimmere zonne-energie.

Enphase Envoy-S Series
De nieuwe Envoy-S-gateway biedt inzicht in energieverbruik, updatemogelijkheden op afstand en load management. Dit maakt uw zonne-energie-installatie voordeliger, betrouwbaarder en biedt grote voordelen voor systeemeigenaren. Beschikbaar in twee uitvoeringen: Metered en Standard.

Inzicht in consumptie en productie van uw energie
Dankzij bi-directionele communicatie kan de Envoy automatisch worden aangepast aan toekomstige regulering
Flexibele netwerkopties met geïntegreerde Wi-Fi
Geschikt voor plug-and-play mobiel netwerk

Mobiele versie afsluiten